Právě jste zjistili, že potřebujete zvedací plošinu pro vaší zakázku, ale máte trochu potíže se správně zorientovat, která plošina bude pro vás nejvhodnější kandidát? Nelamte si s tím hlavu, rádi vám vše vysvětlíme v dnešním článku.

Když přijdete na naši stránku se seznamem plošin, může vás trochu zaskočit množství kategorií, které na vás vyskočí. Proč prostě neexistuje jeden typ, který by šel použít na všechno? Odpověď je jednoduchá. Každá pracovní plošina totiž plní odlišné potřeby zákazníka, které se odvíjí především podle místa, kde se bude používat, nebo v jaké výšce se bude pracovat, ale nepředbíhejme a pojďme si daná specifika jednotlivých druhů plošin vysvětlit pěkně popořadě.

 

Kde budu se zvedací plošinou pracovat?

První otázka kterou budeme řešit a která nám pomůže při výběru plošiny je, kde s ní budeme pracovat? Bude naše práce probíhat ve venkovních, nebo vnitřních prostorech? Ve skladech, nebo v halách se zpravidla používají plošiny elektrické (kvůli nulovým zplodinám), zatímco venku se používají plošiny dieselové.

V halách a skladech je většinou zpevněný povrh ve formě betonové podlahy, tudíž nemusíme tolik řešit terén. Ale pokud budeme pracovat venku, je potřeba se zamyslet nad tím, jak přístupný pro danou plošinu bude okolní terén. Budeme se pohybovat po trávě, nebo silnici? I to nám pomůže při výběru, protože každý stroj má trochu odlišný podvozek, světlou výšku a především kola, která jsou více či méně vhodná pro daný terén.

 

Nahoru, dolů, nebo do strany?

Další otázkou, kterou si musíme položit je, zda bude místo práce probíhat pouze do výšky, nebo zároveň i do strany. Pokud budeme pracovat pouze do výšky, tedy nahoru a dolů, použijeme plošinu nůžkovou. Její výhodou je, že nůžková plošina zabírá relativně málo prostoru, má větší pracovní koš a nosnost.
Pokud se při práci budeme potřebovat pohybovat i do strany, zvolíme plošinu kloubovou, nebo teleskopickou. Jak daleko do strany s ní dosáhnete zjistíte snadno, když si v profilu plošiny rozkliknete záložku dosahový graf a pak mrknete na stranový dosah.
Dalším parametrem, který vám usnadní výběr je pracovní výška, ve které budete s plošinou pracovat. Pokud trochu tápete nad tím, jak podle oka změřit v jaké výšce se budete pohybovat, zkuste pro srovnání použít např. počet pater domu. Konstrukční výška jednoho patra se průměrně pohybuje kolem 3 metrů.

 

Přívěsné plošiny

Kapitolou samou o sobě jsou přívěsné plošiny, které kombinují několik výhod zároveň. Jejich nesporným plusem je především snadná a dostupná přeprava a nízká hmotnost. Oba tyto faktory znatelně urychlují rychlost práce. Před použitím přívěsné plošiny je nutné upevnit čtyři vyrovnávací opěry, díky kterým je plošina stabilizovaná. Tyto podpěry se dají postavit díky podložkám i na nerovném povrchu, takže jejich umístění např. na trávu, nebo i pole, není žádný problém.

 

Autoplošiny

Pokud hlavní body, které při práci budete řešit jsou: cenová dostupnost, rychlá přeprava a rychlost práce, snadná ovladatelnost a potřebujete do strany i nahoru, pak nemůžete sáhnout po ničem jiném, než je plošina na automobilovém podvozku, nebo-li prostě zkráceně autoplošina.
V naší nabídce máme i autoplošiny do hmotnosti 3 500kg, jako je např. Iveco Denka Lift 18.

 

Příklad

1) Potřebuji opravit komín
Výborně, pojďme na to! Budeme se pohybovat venku, takže zvolíme variantu exteriérové plošiny. Protože se budeme potřebovat pohybovat i do strany, sáhneme po kloubové plošině, případně kloubovo – teleskopické nebo teleskopické plošině. Před domem je na zahradě nerovný povrch, to nám ale vůbec nevadí, protože vyrovnávací opěry můžeme díky podložkám postavit i na nerovném terénu. Komín je od zahrady poměrně daleko, ale ani to není neřešitelný problém, protože máme k dispozici pomocníka, který má stranový dosah až 11,3m od osy stroje, takže dosáhneme i na ten vzdálenější komín. Právě jsme vybrali parťáka pro práci, kterým je DENKA LIFT – DK 18!

2) Potřebuji uvnitř prodejny pověsit informační tabuli
Jasná věc! Protože budeme pracovat ve vnitřních prostorech a nechceme si se zplodinami z výfuku poškodit zboží, bereme elektrickou variantu. Pohybovat se budeme pouze nahoru a dolů, takže sáhneme po nůžkové variantě. Pracovní výška bude 5 metrů. Na tuhle prácičku tady máme HAULOTTE – COMPACT 8, která si s daným úkolem snadno poradí.

 

Shrnutí
Nůžkové plošiny – slouží pro pohyb nahoru a dolů
Kloubové plošiny – slouží zároveň i pro pohyb do strany
Elektrické plošiny – kvůli nulovým emisím se používají primárně ve skladech či halách
Dieselové plošiny – používají se primárně venku
Přívěsné plošiny – mají nízkou hmotnost, snadná přeprava, rychlost práce
Autoplošiny – cenová dostupnost, snadná přeprava a rychlost práce, snadná ovladatelnost

 

Pokud stále v přehledu nabízených plošin trochu tápete a nejste si jistí jaká plošina je pro váš projekt ideální, nic se neděje. Napište nám zprávu na email, nebo zavolejte rovnou na náš dispečink, kde vám rádi nezávazně poradíme, jaká plošina bude pro vás tou pravou volbou. Případně Vám zdarma uděláme prohlídku zakázky a doporučíme vhodný stroj.